Ekologia artykuł sponsorowany
30 wrzesień 2021

Warszawiacy! Jedzenie jest “Często Dobre Dłużej”. Przetestujcie swoje zmysły w specjalnej strefie Too Good To Go

fot. nadesłane
Polizać czy powąchać? Ola Juszkiewicz zwyciężczyni 9 edycji MasterChef i Joanna Mrozek, zapraszają warszawiaków do gigantycznego jogurtu na Placu Konesera! To część zorganizowanej przez Too Good To Go kampanii „Często Dobre Dłużej”, która, by ograniczyć marnowanie jedzenia, podda testom zmysły warszawskich śmiałków. Nie możesz tego przegapić!


Spotkajmy się na Placu Konesera


Too Good To Go zaprasza wszystkich śmiałków do empirycznego przetestowania swoich zmysłów na Placu Konesera. Od dzisiaj do 3 października dostępna jest specjalna interaktywna instalacja, która rozbudzi apetyt na niemarnowanie. Niecodzienna konstrukcja w postaci ogromnego jogurtu i kartonu po mleku będzie kryła w sobie praktyczną wiedzę dotyczącą niemarnowania żywności. Warszawiacy pod okiem znanego z MasterChefa duetu Oli Juszkiewicz i Joanny Mrozek nauczą się poprawnego rozumienia dat ważności i przekonają się, że jedzenie jest „Często Dobre Dłużej”. Wspólnie wezmą udział w gotowaniu oraz testowaniu produktów oznaczonych datą „najlepiej spożyć przed”. „Popatrz, powąchaj, posmakuj - sprawdź zanim wyrzucisz!” to hasło, które będzie im towarzyszyć w tych dniach. Na koniec będą mogli również wykonać pamiątkowe zdjęcie w fotobudce.

Przygotowaliśmy dla wszystkich warszawiaków nie lada gratkę! Ustawiliśmy na Placu Konesera instalację, gdzie wykorzystując swoje zmysły, można sprawdzić, czy żywność po upływie terminu „najlepiej spożyć przed” jest wciąż dobra do spożycia. Przekonamy się, jak zmienia swoje właściwości, czy wygląda tak samo, pachnie i smakuje. A wszystko to pod okiem wspaniałej Oli i Joanny z Masterchefa. Nie zabraknie pysznych dań, którymi będą mogli poczęstować się wszyscy śmiałkowie gotowi stanąć do walki z marnowaniem żywności. Czekamy na Was do 3 października! Do zobaczenia.– mówi Anna Kurnatowska, Country Managerka Too Good To Go w Polsce.

Kiedy i gdzie możesz przetestować swoje zmysły?

Wszystkich doświadczonych i aspirujących Pogromców Marnowania Żywności zapraszamy w dniach 29 września do 3 października na warszawski Plac Konesera w godzinach 11:00 – 18:00. Szukajcie strefy oznaczonej Too Good To Go.

Dlaczego to takie ważne?

Polacy marnują jedzenie na potęgę, a ponad połowa wyrzucanej w Polsce żywności pochodzi z naszych domów (Projekt PROM, 2020) Wielu z nas ma problem z poprawną interpretacją pojęć dotyczących dat ważności. „Najlepiej spożyć przed” czy „należy spożyć do”? Błędne rozumienie tych zapisów to jedna z istotnych przyczyn niepotrzebnego marnowania setek kilogramów jedzenia każdego roku. Podczas gdy data „należy spożyć do” jest nieprzekraczalna, to „najlepiej spożyć przed” sugeruje, że po tym czasie możemy samodzielnie sprawdzić jakość jedzenia, zanim się go pozbędziemy. Jak się okazuje, przeciętny Kowalski wyrzuca żywność po upływie terminu „najlepiej spożyć przed”, bez uprzedniego sprawdzenia, czy można ją nadal bezpiecznie wykorzystać. Oznaczenie Najlepiej spożyć przed jest zobowiązaniem producenta, że produkt nie zmieni swoich właściwości w zakresie smaku, wyglądu, zapachu i konsystencji do określonej daty. Przy prawidłowym przechowywaniu produkt często może być spożywany po jego upływie. Z kolei Należy spożyć do jest to termin przydatności do spożycia, a jednocześnie środek bezpieczeństwa. Po upływie tej daty żywność nie powinna być spożywana, gdyż może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Dotyczy to w szczególności świeżej i łatwo psującej się żywności, takiej jak mięso i ryby.

Więcej informacji na temat kampanii Too Good To Go „Często dobre dłużej” można znaleźć www.dobredluzej.pl
 
PRZECZYTAJ JESZCZE
Koronawirus
mazowieckie
zobacz mapę / szczegóły
REKLAMA

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Otwocku